Moped

I 2017 kom ny (og bedre) læreplan som legger vesentlig bedre til rette for å kunne tilpasse til elevens behov

Vi benytter Yamaha Aerox 4 til mopedopplæringen

Trinn 1

Trafikalt grunnkurs

Før noen form for øvelseskjøring må du gjennomføre trafikalt grunnkurs. Kurset er obligatorisk og gjelder for alle lette kjøretøyklasser som personbil, snøscooter, traktor, tre og firehjuls moped, moped og motorsykkel. Du kan begynne med trafikalt grunnkurs fra fylte 15 år. Ved fylte 25 år kan deler av kurset unnlates.

Gjennom trafikalt grunnkurs skal du utvikle grunnleggende forståelse for hva kjøring av de lette kjøretøyklassene innebærer. I kurset inngår 17 undervisningstimer og omhandler:

• Trafikkopplæringen
  • Grunnleggende forståelse for trafikk
  • Mennesket i trafikken
  • Øvingskjøring og kjøreerfaring
  • Førstehjelp
  • Tiltak ved trafikkulykke
  • Mørkekjøring
  • Trinn 2
  • Grunnkurs teori, 3 timer
  • Grunnleggende  kjøreteknikk bestående av praktisk opplæring. Antall timer er avhengig av elevens forutsetninger
  • Trinnvurdering, 1 time

Trinn 3

• Trafikal opplæring. Antall timer er avhengig av elevens forutsetninger
  • sikkerhetskurs i trafikk, 4 timer
  • Trinnvurdering, 1 time

Trinn 4

• Sikkerhetskurs på vei, 4 timer

Utover den obligatoriske opplæringen får du hos Motorsykkelskolen 5 undervisningstimer – uten å måtte betale noe ekstra. Timene blir fordelt på det trinnet hvor eleven har mest behov. Læreplanen kan leses i sin helhet HER

Komplett kurs inneholder

• 13 timer obligatorisk opplæring
  • tilbud om 5 gratis timer, ikke obligatorisk
  • Kjøreutstyr for alle værforhold. Motorsykkelskolen tilbyr leie av fult kjøreutstyr, til alle kjøreforhold. Trykk HER for å gå til kjøreutstyr.

Har du eget kjøreutstyr er det selvfølgelig i orden at du benytter det.

Trykk HER for pris

Etter fullført mopedopplæring

• Det er ingen praktisk førerprøve for moped,
  • Du må bestå en teoriprøve ved trafikkstasjonen før du kan få utstedt førerkort.
  • Før teoriprøven må du søke om førerkort, og få søknaden godkjent, før du kan gå opp til teoriprøven. Søk om førerkort  HER

TEORIPRØVEN

Teoriprøven kan tas ved fylte 16 år og fullført mopedopplæring. Prøven gjennomføres med PC på trafikkstasjonene. Teoriprøven inneholder mange spørsmål i forskjellig tema med flere alternative svar.

Dersom du har behov for spesiell tilrettelegging på teoriprøven, må du søke skriftlig til Statens vegvesen om dette. Trykk HER for mere info

Privat øvelseskjøring

For å kunne øvelseskjøre privat må du

• ha fylt 15 år
  • Kunne fremvise legitimasjon og gyldig bevis på gjennomført trafikalt grunnkurs

Den som er med deg

• må være fylt 25 år
  • må ha hatt førerrett for moped de siste 5 årene
  • må selv kjøre motorsykkel
  • Må ikke ta imot betaling

Begge

Dere må begge ha refleksvest som bakover viser bokstaven L. Når du øvelseskjører skal den som er med deg kunne instruere deg via tovegs kommunikasjonsutstyr. Ved øvelseskjøring på avsperret område er det tilstrekkelig at dere kan se hverandre.